קהילה משכילה, רחובות משודרגים ומגורים אטרקטיביים – כך עתידה בניית "רובע החדשנות" לשנות את פני שכונה ד'

שש השנים הקרובות צפויות לשנות את פניה של שכונה ד'. פרויקט "רובע החדשנות" צפוי לכלול בתוכו התחדשות עירונית ויצירת מקומות עבודה אך לא בטוח שהוא יהיה מועיל עבור כל תושבי השכונה

מאת צוות דל"ת

עיריית באר שבע עובדת בימים אלו, על פרויקט ארוך טווח שצפוי לקחת לפחות כשש שנים ברובע החדשנות בעיר. הפרויקט יכלול את השכונות ד' ו-ג' בשיתוף פעולה עם המוסדות הסמוכים להם: בית החולים סורוקה, אוניברסיטת בן גוריון ופארק ההייטק. במסגרת הפרויקט, צפויים לקום מבני מסחר, משרדי הייטק, מחקר ומדיניות ציבור בשכונות. הרובע יכלול גם את קריית התקשוב אשר תוקם בעקבות מעבר של צה"ל דרומה. הפרויקט נמצא בשלב ראשוני וכרגע העירייה עובדת על אסטרטגיה כיצד לבצע אותו, בעזרת מומחים בינלאומיים.

ראש העיר רוביק דנילוביץ' מציג את פרויקט רובע החדשנות. צילום: עמוד הפייסבוק של בית החולים סורוקה

ייקח זמן עד שיהיה ניתן לנקוט צעדים נועזים וחשובים לשינוי המרחב, כיוון שתהליך בניית הרובע יתבצע על שטח בנוי, עם מבנים מאוכלסים, לא על שטח נקי, דבר המקשה על בנייה רצופה. בנוסף לקושי הקיים, נגיף הקורונה שהתפשט בעולם גרם להאטת תהליך העבודה. שותף מרכזי בפרויקט הרובע הוא בית החולים סורוקה, בעקבות כך שהם נכנסו למתכונת חירום, הם היו פחות פנויים להמשך עבודה. בפנייתנו לעיריית באר שבע בנוגע לפעילות הרובע נאמר שהרובע כבר החל לעבוד למרות שלא כל התקציב הגיע.

עלויות הפרויקט עדיין לא מדוייקות, כיוון שההערכות אליו גדולה וארוכת טווח. זאת אומרת שכל שלב מקבל בזמנו את התקציב הנדרש לו, בכל ניסיון שלנו לברר את גובה התקציב הסופי נתקלנו בתשובות מתחמקות, כאשר אף גורם לא יודע לומר במדויק מה התקציב שהוקצה עבור רובע החדשנות בבאר שבע. המשרדים הממשלתיים העיקריים שתומכים בפרויקט הם משרד ראש הממשלה, משרד השיכון ומשרד הגנת הסביבה. אך האם הפרויקט באמת צפוי להשפיע עבור כל תושבי שכונת ד'? כנראה שלא. "עיקר הפרויקט צפוי לכלול את שכונה ד' מזרח", סיפר רון אקסטרמן מצוות אדריכל העיר שעובד על הפרויקט. כיצד הפרויקט צפוי להשפיע עבור שאר תושבי השכונה, קשה עדיין להעריך.

פארק ההייטק בבאר שבע. צילום: ארנולד נטייב

עקרון של רובע חדשנות, בארץ ובעולם, הוא שילוב של עוגן מחקרי, שבדרך כלל נעשה עם בית חולים, אוניברסיטה או מכון מחקר, יחד עם שילוב של העיר. הרובע צפוי להרחיב את הזדמנויות ההשכלה והתעסוקה של תושבי העיר והאזור, להגביר את היכולת לנוע ברגל ובאופניים בתוך הרובע, לחזק את הקשרים בין קהילות וחוקרים וליצור שטחים ציבוריים איכותיים. "המטרות העיקריות של הפרויקט זה לקדם התחדשות עירונית ולקדם את השכונות הוותיקות", אמר אקסטרמן.

בין המטרות של עיריית באר שבע להגדיל את הביקוש ולגרום לכך שיותר אנשים ירצו לחיות בשכונות האלה באמצעות שדרוג המרחב הציבורי, בשיפוץ וסלילת כבישים. זו תוכנית אסטרטגית, שמטרתה לעודד את ההתפתחות העירונית, לספק מקומות עבודה ובנוסף להרחיב את המרחב הציבורי. כמו כן, מתוכנן שיהיה מבנה שכולו למען הקהילה שיהיה פתוח לכולם ומשויך לחיבור השכונות, לקהילה ולרובע. מבנה שיכלול בתוכו חוגים, כנסים, ייעוץ ציבורי והכוונה תעסוקתית.

מבט על שכונה ד' מהגשר. צילום: ארנולד נטייב

הפרויקט ייושם בשלושה תחומי מומחיות במחקר וחדשנות: טכנולוגיות מדבר, בריאות דיגיטלית ואבטחת סייבר/ דיגיטל. תחומי מומחיות אלו והרובע עצמו, יתעצמו על ידי טכנולוגיות מידע/ נתונים מתקדמות, בינה מלאכותית ורובוטיקה, במטרה ליצור פתרונות פורצי דרך תוך כדי שיתוף פעולה. הפרויקט מתנהל עם שני מומחים בין לאומיים במתחמי חדשנות שמובילים אותו, ג'ולי ווגנר וברוס כץ אשר היה אחד היועצים של ממשל אובמה. שניהם עבדו במכון ברוקינגס בוושינגטון, ארצות הברית.

אוניברסיטת בן גוריון תשמש כעוגן מחקרי ברובע החדשנות. צילום: ארנולד נטייב

באר שבע הינה עיר צומחת ומגוונת מבחינה אתנית וכלכלית, הנתפסת כעיר השנייה בגודלה בישראל מבחינה גיאוגרפית. עיר המונה מעל ל-220,000 תושבים. החזון של מובילי הפרויקט הוא שיותר ויותר אנשים יתגוררו ברובע ויעבדו במשרות איכותיות שהתפתחו כתוצאה מהקמת הרובע. "האפקט השני בגלל שהמקום הזה יהיה מקום נעים, הוא יהיה בעיר וברחוב אז אנשים ירצו לגור בקרבת המקום, ואנו חושבים שזה יוכל להשפיע לטובה על שכונות ג' ו-ד', שכונות שאנחנו מכוונים אותן להתחדשות עירונית. אז כן, יש לנו תקווה גדולה שזה ישפיע דמוגרפית באופן חיובי", אמר אקסטרמן.

גשר המקשר בין אוניברסיטת בן גוריון לפארק ההייטק. צילום: ארנולד נטייב

משרד הבינוי והשיכון אמרו כי "הרעיון של פיתוח רובעי חדשנות החל לפני מספר שנים אל מולי מומחי התוכן המובילים בתחום בעולם, אשר יחד עם צוות ישראלי הועסקו, על מנת להכין את התוכנית האסטרטגית לרובע החדשנות. קצת קשה לסכם את ההשפעות המצופות שלנו מרובע החדשנות, אבל לפחות מצדנו אנו מאמינים שהקמת רובע חדשנות לא רק תסייע לפיתוח של באר שבע, אלא גם תייצר עוגן מטרופוליני משמעותי לכל הנגב, אשר בה יהיה מוקד למשרות איכות. אנו מקווים שהאדוות של רובע החדשנות גם יחזקו ויבססו את הערים הסובבות את באר שבע".